Hiba
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 68

Ediusoktatás.hu

2011. január 24. hétfő, 23:38

Edius szubjektív - ami nekem nem tetszik

Írta:  Szücs János

Volt szó a rengeteg újításról, bővülő funkcionalitásról. De mivel tökéletes szoftver nincs...

Érződik a jelenlegi verzión (6.01), hogy elindultak a fejlesztők egy új irányba, de az egyes funkciók közel sincsenek még készen. Ami engem zavar munka közben:

 • a layout ablak és az új videófilterek nem csukódnak ben az ESC megnyomására.
 • a layoutban a kép mozgatásakor nem működik a Shift, azaz csak egérrel nem mozgatható a klip csak függőeges vagy vízszintes irányba
 • az értékek átírása esetén, belekattintásnál nem jelö ki a teljes mezőt, ezért nem felülírja a régi értéket, hanem mögötte jelennek meg a begépelt számok
 • kivették az alapértelmezetten bekapcsolt IN/OUT értékek közti exportálás lehetőségét.
 • egy track zárolása most két kattintás az eddigi egy helyett
 • a display waveform szintán két kattintás lett.
 • a zárolást szürke vonalak jelzik a sávon. engem zavar. túl csicsás lesz tőle a képernyő
 • ugyanígy az IN/OUT tartomány világosodása nekem nem jön be
 • az új "aktív" track mód valahogy nem a szívem csücske. olyan "avid"-es... sokkal rugalmasabb volt nélküle a time line kezelése
 • binben csak a projectmappában lévő fájlokat lehet törölni a merevlemezről. értem én, hogy egy hálózatban, több felhasználónál jól is lehet, de én egy gépen dolgozom.

 

Összességében persze pozitív a mérleg, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy várom az új verzió megjelenését nagyon.

23 hozzászólás

 • * Eöri Szabó Zsolt 2011. január 28. péntek, 02:25 beküldte: Eöri Szabó Zsolt

  Szervusz János!

  Ediusban lehetséges az AVID-hez hasonló módon csapózni? Tehát külön rögzített hangot snittekhez rögzíteni, majd ezekkel a snittekkel dolgozni tovább, mintha eleve összetartoznának, azaz nyersanyagnak tekintve azokat a playerből kisebb részeit inzertálni a timeline-ra? Az AVID a kapcsolt kép-hang klippeket más néven tárolja, külön binekbe rakhatod őket stb. de hisz biztosan tudod...

  Más. Az 5-ösben pl. hiába próbáltam boadcast wav-ot importálni. Csak a páros hangsávú fájlokat tudta lejátszani, a páratlanoknál csak zaj jött. Tapasztaltad ezt? Változott ez a 6-os verzióban? Frissítésre készülök éppen.

  Üdvözlettel, Zsolt

 • * Szücs János 2011. január 28. péntek, 03:32 beküldte: Szücs János

  Time line-on össze tudod fűzni a különböző klipeket, de sajnos csak ott maradnak együtt, ahol összefűzted vagy másik szekvenciába másolásnál. Ha átemeled a binbe, két klipet kapsz. :(

  Régen ültem már Avid mellett, akkor se az volt a fő profil. Nem is biztos, hogy be tudnám kapcsolni. :)

  Küldj abból a broadcast hangból! Megnézem.

 • * Eöri Szabó Zsolt 2011. január 28. péntek, 11:33 beküldte: Eöri Szabó Zsolt

  Köszönöm a választ. Én is így látom, csak reméltem, hogy a 6-ban esetleg csináltak valamit. De végül is be kell látnom, ez hiú ábránd.

  Az az érzésem, mintha a két nagy csapat AVID/EDIUS között lenne egy alku, aminek az a lényege, hogy az EDIUS fejlesztői nem mennek át a filmes térfélre. Én nagyon sajnálom, mert jobban szeretem a GV szoftverét és akkor lenne igazán kemény ellenfél :)

  HA valóban meg akarod nézni, felkutatok neked eredeti hangfájlt, nálam már nincsenek meg. Túl vagyunk a teljes projecten, a film már a megrendelő Dunánál van, az eredeti hangokat - ahogy látom - nem őriztem tovább.

  Egyébként az a vicces, hogy a finis EDIUS-ban készült. Én EDIUS-szal kezdtem, az AVID-et kényszerből kellett megtanulnom, kifejezetten a filmes hang miatt. EDIUSból nem tudtam soha ProTools exportot csinálni, a hangosok megőrültek, meg én is. Az AVID/ProTools export import meg megy gond nélkül, és szükség van rá, ha a hangkeverést, effektezést külső stúdió csinálja. Időközben kifejezetten meg is szerettem az AVID vágást, mert hosszú projectnél, mint pl. egy játékfilm, hihetetlenül könnyű. Nagyon jó struktúrákat (bin) lehet vele felépíteni, hogy az ezernyi jelenet mindig kéznél legyen. De minden mást gyűlölök benne, a trükköktől a feliratozásig.

  Kérek a hangmérnöktől egy filet.

 • * Szücs János 2011. január 29. szombat, 10:12 beküldte: Szücs János

  Nem hiszem, hogy itt háttéralku lenne. Simán más a célpiac. Amíg néhány hírtévé (japán nemzeti, CNN, aldzsazira) ellátja munkával a grassvalley-t nem izzadnak, hogy filmes területen is odaverjenek a konkurenciának. Bár érezhető némi avidesedés a szoftverben, az új time line hozzáromlott az Avidhez. :(

  A binek is sokat változtak, meg úgy egyáltalán a fájlok kezelése. Úgy tűnik elmozdultak a hálózatos fájlkezelés felé. Látszólag cél a sokfelhasználós hálózati munka.

  Nekem az Avid régen volt és szerencsére nagyon kicsit. Épp munka nélkül voltam, meg kellett tanulni. Szerencsére rövid kapcsolat volt. A time line kezelése az őrületbe kergetett. Az Edius után főleg. Akkor már inkább a Premier...

 • * Eöri Szabó Zsolt 2011. január 31. hétfő, 10:03 beküldte: Eöri Szabó Zsolt

  Ja, amikor megláttam a hatos timeline-ját lehidaltam, nekem is szóról-szóra az ugrott be, mint neked :)

  Persze, simán lehet, hogy más a célpiac. De a felhasználói oldal mindig egy kicsit másként látja, mint a fejlesztők, nem igaz?

  Az ötösben az igazi problémám azzal volt, hogy minden opciót végigpróbálva sem sikerült egyetlen project exportot sem csinálnom amit egy AVID megevett volna. De olyat sem, hogy legalább a hangsávok átjussanak egy ProToolsba. Még négy hangsávig sem, ennyi a korlát a manual szerint. Pedig a közös formátumok ott vannak, kiválaszthatók, de ezek szerint messze vannak a szabványostól. De még azt sem tudom, hogy melyik viselkedik szabványosan. (Pl. Ediusból exportált OMF átment Premierbe.)

  Mindenesetre elég régi szoftverek ezek, a projectek csereszabatossága - legalább alapszinten, pl. trükkök nélkül - lehetne akár magától értetődő is. De hát nem.

 • * TeeCee 2011. március 19. szombat, 17:03 beküldte: TeeCee

  Szia!

  Örülök, hogy találtam ezt az oldalt, kérdeznék, hátha tudod a megoldást... :)
  Bár nem vagyok nagy Edius-guru, de több dolgot is készítettem már.
  Exportáláskor mindig megszenvedek a beállításokkal. Sem 5-ös, sem 6-os alatt nem sikerül egy beállítást normálisan elmenteni. Vagy a gyári csoportnevet adja neki, hiába írom át, vagy nem menti el egyáltalán. Informatikus vagyok, programozom is, de egyszerűen sehogy sem sikerült 100%-ban elsőre felvenni egy export-beállítást.

  Másik kérdésem, hogy a batch-exportnál az 5-ös verzióban több projekt különböző exportjai voltak, tehát nappal dolgoztam, este meg a gép dolgozott több projektből. Edius 6-ban nem találtam ilyen lehetőséget, a batch list-ben csak az adott projekt exportálásai vannak. Ha nyitok másik projektet, akkor a korábban beállítottak eltűnnek a listáról.

  Köszi, üdv:
  TeeCee :o)

 • * Szücs János 2011. március 20. vasárnap, 00:30 beküldte: Szücs János

  Az Edius 5-ben én sem tudtam soha elmenteni az export beállításait. Egyszerűen nem működött.

  Tapasztalataim szerint az Edius 6-ban ezt javították,és szépen működik. A mentett beállítások a "My preset" menüpontban elérhetők, a Preset nevét és a leírás mezőt is tökéletesen megjeleníti.

  A batch export értékei az egyes projectekhez vannak hozzárendelve. Tehát nem össznépi az export modul. A megoldás az lehet, hogy a nap végén összevonod a különböző projecteket egybe, majd ezen nyomsz egy batch exportot.

 • * TeeCee 2011. március 21. hétfő, 18:28 beküldte: TeeCee

  Szia!

  Köszönöm, ezek szerint nem én vagyok teljesen béna, ez (kicsit legalább) megnyugtat! :)

  A régebbi megoldás, az 'össznépi' export modul jobban tetszett, különböző presetet szerintem nem fogok tudni jól összevonni, ezért ez nem elég jó megoldás nekem. Miért kellett ezt bántani? :(

 • * Szücs János 2011. március 21. hétfő, 21:03 beküldte: Szücs János

  Van, akinek meg most jobb. Biztos sírtak a népek, hogy nem látják át az exportmodult a sok munka után. Erre megváltoztatták. Nekem is jobb így, de belátom, meghagyhatták volna a régi lehetőséget is.

 • * TeeCee 2011. március 21. hétfő, 23:42 beküldte: TeeCee

  Megoldhatták volna egy szűrővel/kapcsolóval ez így butítás, pláne, hogy egyszer már megcsinálták amúgy :)
  De akkor egy kérdés még, hátha ez megoldható: Burn2Disk-ben megoldható, hogy egy videó és 2 hangsáv kerüljön a DVD-re? Nem kell se menü, semmi csicsa, de nem sikerült rávennem, hogy mindkét hangsávot felrakja a DVD-re. Ne kell menüből hangsávot váltani, elég ha a távkapcson átnyomják.
  Köszi!

 • * Szücs János 2011. március 22. kedd, 00:21 beküldte: Szücs János

  Néha én se értem, miért úgy változtatnak dolgokon, ahogy. Minden jel arra mutat, hogy a hálózatos munka fejlesztése a cél. A magunk fajta meg csak pislog... :)

  A Burn to disk nem tud ilyet sajnos. Én nem is nagyon használom, mert a legegyszerűbb feladataimhoz se elég összetett. :(

 • * TeeCee 2011. március 22. kedd, 08:54 beküldte: TeeCee

  A Durn2Disk nekem is csak egyszerű kiírásra kellene, de így kompromisszumot kell kötni, hogy vagy 1 hangsáv, vagy másik programmal készítek DVD-t. Az első egyszerűbb/gyorsabb, de a második lenne az igazi...

  Nagyon köszönöm a válaszaidat, ha én tudok segíteni valamiben, akkor szólj! :)
  /leginkább informatika meg fotózás/

 • * Szücs János 2011. március 22. kedd, 13:08 beküldte: Szücs János

  Egyszerűbb menük készítésére én a Tsunami DVD Authoring-ot használom. Tud két hangsávot is, ha kell, egészen jó lehet benne mpeget vágni. A menükészítője is jobb. Nekem csak a 2.0 van meg, de már 4.x-nél tart a szoftver.

  Ő az: http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/product/taw4.html

  Komolyabb feladatokra meg DVDLab. HD lemezt még eddig senki nem kért, mindenki fájlban vitte a HD anyagokat vagy ment egyenesen a Youtube-ra.

 • * TeeCee 2011. március 23. szerda, 18:59 beküldte: TeeCee

  Ha már itt tartunk...
  Burn2Disk-ben megoldható, hogy a videókat ne renderelje le újra? 4 sequence-em van, mindegyik 1db MPG-t tartalmaz, a burn2disk beállításoknál az auto-t kiszem és beállíto azt, amivel ki lett exportálva (cbr 8M, mpegII 384K szereo). 40 perecig nyomja ki. DVDLab megoldja az importálásnál a demux tart pár percig, utána a compile meg 1:23 perc és írható a lemez... :-\

 • * Szücs János 2011. március 23. szerda, 20:54 beküldte: Szücs János

  Sajnos minden esetben újraszámolja :( Ez nem authoring program, render, oszt' kész. :(

  Milyen hosszú anyagok azok, hogy 40 percig számol a gép? Illetve milyen gép?

 • * TeeCee 2011. március 24. csütörtök, 09:53 beküldte: TeeCee

  3db 40perces és egy 2:20-as videót írtam ki jelenleg.
  (A legjobb, hogy a burn2disk ezt nem tudja 1 lemezre felrakni, ezért utána a DVDShrink kb. 2 perec alatt lenyomja 4,1Gb-ra...)

  Ez egy Intel dualXeon szerver 2x4 HT-s procival, 12Gb RAM és egy RAID6-ról olvas, sima másik vinyóra exportál.

  Lassúnak tűnik a DVD-renderelés?
  (Az agyontömörített MTS-eket fele idő alatt írja ki 8M MPEG-be)

 • * Szücs János 2011. március 25. péntek, 16:22 beküldte: Szücs János

  Ekkora hossznál, ez korrekt renderidő. :)

 • * TeeCee 2011. március 30. szerda, 16:16 beküldte: TeeCee

  A következő is eszembe jutott:
  Lehet megadni ismétlődő feliratot egy sávra? (pl. copyright, szerző neve, vagy bármi más, ami ugyanazzal a szöveggel és beállításokkal jön be X percenknént).

  Köszi!
  (Látom, mostmár regisztrálni kell, hogy ne írogassam be az adataimat mindig... :D )

 • * Szücs János 2011. március 31. csütörtök, 11:31 beküldte: Szücs János

  Sajnos nincs ilyen lehetőség. Neked kell kézzel elhelyezni a kíván pontokon az animációkat vagy feliratokat.

  Egyelőre nincs kötelező regisztráció, csak opcionális lehetőség. (De ha megszaporodnak a spam-ek, akkor kénytelen leszek regisztrációhoz kötni a hozzászólást)

 • * TeeCee 2011. április 04. hétfő, 15:44 beküldte: TeeCee

  A spammelések ellen van jó módszer: www.mollom.com
  Látom ez Joomlás oldal, de Drupal alá gond nélkül integrálható modulként ;-)

 • * Szücs János 2011. április 04. hétfő, 16:00 beküldte: Szücs János

  Köszi. Egyelőre bekapcsoltam az admin jóváhagyását, mert a napokban nagy mennyiségű szemét jelent meg. Ha nem segít, majd keresek valami megoldást.

 • * TomK 2011. augusztus 01. hétfő, 15:09 beküldte: TomK

  Szia!
  Az lenne a kérdésem hogy okoz-e ütközést ha ugyan arra a gépre az edius 6 és premier cs5 is fel van telepítve?
  Köszönöm

 • * Szücs János 2011. augusztus 01. hétfő, 15:33 beküldte: Szücs János

  Nálam az Edius 6 mellett az Adobe Premium Production CS 5.5 csomagja van fent. Nincs semmi akadás, hibátlanul megy a két szofter(csomag) együtt és egyszerre.

Login to post comments