Ediusoktatás.hu

2006. július 14. péntek, 00:04

Az Edius 4 legfontosabb újdonságai

Írta:  Szücs János

Az első, szembetűnő változás az új felhasználói felület, mely a 4.5-ben jelent meg először. A 3.0-hoz képest jelentős változás történt a fizimiskában, kicseréltek minden arculati elemet. A gombok nem lettek se jobbak, se rosszabbak, mások. A 3.0-hoz szokott felhasználónak a váltást követően valószínűleg szokatlan lesz az új arculat, de meg lehet vele barátkozni.

Ami mindenképpen előny, hogy elérhetőek a hagyományos "File, Edit, View..." menüelemek, így a menürendszer szerintem kezelhetőbbé, áttekinthetőbbé vált.

A 4.x egyik legnagyobb újítása a "Multicam Editing Mode" azaz a többkamerás vágás lehetősége. Nagy hasznát veszik azok, akik egy rendezvényen több kamerával rögzítik az eseményeket. A különböző kamerák által rögzített tartalmat csak el kell helyezni az idővonalon és lejátszás közben mint egy közvetítő kocsi képpultján, a számbillentyűkkel "le lehet vágni" az eseményt.

A másik jelentős újítás a "Nested Timeline Sequences" azaz az egymásba ágyazható projectek. Gyakorlatilag arról van szó, hogy akár több filmet is lehet vágni egyszerre egy projecten beül, és a filmek között biztosítva van az átjárhatóság. Az összes vágólapművelet használható, a projecktek egymásba is beemelhetők. Természetesen minden video- vagy audiofilter és átmenet használható, mint egy normál klip esetében.

Végre megjelentek a kulcsolható videofilterek. Az Edius egyik legnagyobb hiányosságára született végre megoldás. A felhasználók korábban sokat panaszkodtak a szabadon paraméterezhető szűrők hiányára. Bár a "Blend Effect" szűrővel bizonyos mértékig meg lehetett oldani ezeket a feladatokat, a végleges megoldás a 4.0-ban jelent meg. Egyelőre csak a videofilterek kaptak kulcsolási (keyframe) lehetőséget, a többi filter kulcsolhatóságára még várni kell.

Megoldódott az átjárhatóság különböző számítógépek között. Menthetőek a felhasználók beállításai (az ablakok elrendezése, az idővonal és a program egyéb beállításai, a felhasználói billentyűk, a pluginok beállításai) így minden pár gombnyomással átmásolható egyik gépről a másikra, a felhasználó szinte észre sem veszi, hogy másik gép előtt ül.

Kapott az Edius egy beépített DVD-szerkesztőt. Ez tulajdonképpen a korábbi Canopus DVDCraft utódja. Gyors munkák esetén villámgyors menükészítésre használható, de nagy csodákat nem kell várni tőle. Képes az Edius markerpontjaiból automatikusan chaptert és hozzájuk menüikont készíteni. Többféle sablont is mellékkeltek hozzá, de ezek "komoly" munkára véleményem szerint nem alkalmasak. Előny, hogy a sablonokhoz részletes leírás található, így egyedi arculatú sablonokat is készíthetünk. Bár akik nem rendelkeznek programozói gyakorlattal, biztosan nem fognak élni ezzel a lehetőséggel. Akik rendelkeznek már valamilyen DVD-szerkesztő szoftverrel, bizonyára ritkán fognak közvetlenül az Ediusból DVD-t készíteni. Ezen a téren még erősödnie kell a szoftvernek, tekintve, hogy a konkurencia (Avid, Premier) ennél lényegesen komolyabb szerkesztőt kínál.

Új a Trimm mód. Nos, én ezzel a lehetőséggel nem vagyok kibékülve. Véleményem szerint, bonyolultabb lett a klipek trimmelésének lehetősége. Tulajdonképpen minden eddigi trimm lehetőség megmaradt. Talán az lenne az újítás lényege, hogy az eddigi gyorsbillentyűk helyett a grafikus kezelésre került át a hangsúly, miközben a billentyűs elérés megszűnt vagy átalakult. Jobb volt ez korábban...

A Time Remap ablakban a klip kulcskockák segítségével lassítható és gyorsítható. Ez a lehetőség sajnos nem az igazi, mert a klip hossza nem változik, így ha a klip elejét gyorsítjuk, a vége mindenképpen lassulni fog. Speciális esetekben jól használható, de legtöbbször nehezen valósítható meg vele a folyamatosan változó sebességű lassítás.

Érdekes újdonság a kötegelt exportálás "Batch Export" Akik egy filmből többféle formátumot is szeretnének készíteni, beállíthatják az összes kimenetet, majd az Edius felügyelet nélkül elkészíti a kért fájlokat. Jelen pillanatban a Procoder Express sajnos nem adható meg kimenetként kötegelt exportálásnál.

Végre van AC3 exportálási lehetőség!

Az említett újdonságok mellett több apróság is változott (pl. új lehetőségek a beállítások részben), melyek miatt érdemes frissíteni. Véleményem szerint a 4.5 az eddigi legjobban kezelhető programverzió.

A kategória további elemei: Az Edius 5 legfontosabb újdonságai »
Login to post comments