Ediusoktatás.hu

2012. július 02. hétfő, 01:59

Edius 6.5 - első tapasztalatok

Írta:  Szücs János

Mindjárt az elején van egy jó hírem azoknak, akik nem szerették az Edius felületváltozásait az utóbbi verziókban. Gyakorlatilag pont úgy néz ki az Edius 6.5 mint az ezt megelőző verzió. Nem kell keresgetni a megszokott funkciókat, minden ott van, ahol a múlt héten hagytuk.

A telepítés menete is a szokásos. Ha olyan gépre nyomunk setup.exe-t, ahol már telepítve van egy korábbi verzió, a gyalu indul elsőnek. Aztán egy újraindulás, kis szöszölés és a következő indulásnál már csak a verziószám jelzi, hogy valami megváltozott.

Új telepítés esetén kér egy mappát, ahova a projecteket menteni szeretnénk, majd elindul a szokásos formátumvarázsló. De ez is ismert.

Az első árulkodó jelek a project settingsben találhatók. Megjelent pár új lehetőség:

 • Video Channels: YCbCr + Alpha

 • Stereoscoping Editing: Disable/Enable

 • Resampling method: 7 különböző lehetőség (interlace forrásra, progresszív forrásra, vagy számítógépes grafikára

Vagyis az Edius 6.5 végre úgy kezeli az alfa csatornát, ahogy azt az After Effectsen felcseperedett vágónemzedék az 1.0 óta szeretné. A szekvenciák között és az exportnál is megőrzi a program az alfát. Jessz, 2012 van! :)

Van még:

 • 10 bit színmélységű színkorrekció

 • Natív RED támogatás (itt van valami korlátozás, de mivel sose volt RED kamerám, nem igazán értem, miről maradok le)

 • javított XDCAM és P2 adatátvitel.

 • AVCHD 2.0 támogatás

 • EOS fényképezőgépek videoformátumának támogatása.(bár nem írják, de az Edius 6.5 felismeri a Nikon d7000 videóját is, ami a korábbi verziókban nem működött.)

 • filmstrip nézet (minden képkocka látszik/bekapcsolható a klipen, nem csak az eleje és a vége)

 • loudness meter (lehet nézegetni, tekergetni kapcsolgatni, de jelenleg fogalmam sincs mire való. aki tudja, írja meg!)

 • 720p bluray authoring

 • flash F4V export (hardveres támogatással, megy mint a szél)

 • Quicktime HQ/HQX codec

Szándékosan átugrottam pár pontot a hivatalos listában. Ezekről kicsit részletesebben...

3D (stereoscopic) szerkesztés

Nem szeretném elbagatelizálni ennek a szerepét, de igazából pár perc alatt képes voltam 3D-s tartalmat összerakni úgy, hogy még életemben nem csináltam ilyet. Sőt, azt se tudtam, eszik vagy isszák a 3D utómunkát. Persze, persze, el lehet veszni a beállításokban, ha valakinek ahhoz van kedve, de szerintem olyan jól megoldották az Edius 6.5-ben ezt a funkciót, hogy ettől aztán igazán nem kell tartani senkinek. Ha készen van a felvétel, pikk-pakk össze lehet dobni. Na, a felvételkészítésről már nem nyilatkoznék ilyen bátran, jó 3D-t készíteni, ugye... Gyanítom a mostani kamerakapkodós kollégák hamar el fognak vérezni. :)

Amúgy van nekem egy kedves barátom, aki nagyon képben van ezügyben. Kikérem majd a véleményét az Edius 6.5 3D-s lehetőségeiről. Valamikor, amikor kint a farkasok üvöltenek, majd szánunk rá időt. Így most nem is mennék bele a 3D-s lehetőségek ismertetésébe, mivel gyakorlatilag minden kis fülecske alatt megjelenik egy-egy 'stereoscopic' felirat valamilyen bizergálható csúszkával.

Kibővített Layouter

Nekem ez a kedvencem ennél a frissítésnél. Elmondható, hogy sikerült kigolyózni a 3DPIP és PIP lehetőségeket a Keyers menüpontból. Annyira, hogy ezek már nem is kerültek bele a 6.5-be. Az új layouter minden tekintetben jobb lett. Árnyék, keret (mindegyik a szükséges minimális paraméterezhetőséggel) és egy új lehulló menü az átméretezés minőségnek beálltására. Utóbbi képes átvenni a project settingsben beállított értéket, de akár klipenként eltérő beállításokkal dolgozhatunk. Pöpec.

(tényleg csak zárójelben, mert én ugyan nem hullatok könnyeket a 3DPIP miatt, de a korábbi Edius-verziókban összerakott projektekben lévő 3DPIP keyer megnyílik az Edius 6.5-ben is. szerkeszthető, de a menükből már nem elérhető ez a lehetőség.)

Változott még a layouterben a keyframe-ek kezelése. Mostantól bármelyik keyframe értéke visszaállítható egy kattintással az alapállapotba és a köztük lévő átmenet formája csoportosan is kijelölhető és megváltoztatható. Vagyis a Hold, Linear és Bezier értékek közt végre könnyedén válthatunk. Majdnem After Effects. :)

Éééééééés, a Shiftet nyomva tartva nem billen ki az egérrel mozgatott objektum a vízszintesből. Vagy éppen a függőlegesből... Volt ez már egyszer így.

Beépített remegéscsökkentő

Igen, most már nem külső gyártótól kell telepíteni, hanem része a szoftvernek. Egyszerűbb kezelni, gyakorlatilag csak az intenzitást kell állítani. Nem tudom, ez mennyire megy a minőség rovására (megy-e egyáltalán), majd munka közben kiderül, jobban vagy rosszabbul jártunk-e. Természetesen ez funkció sem hasra ütve dolgozik. Az "effekt" élesítése után az adott klipen lefut egy automatikus elemzés és csak ezután tudjuk szabályozni az intenzitást.

Amit még tudni érdemes...

 1. A jelenleg elérhető rövid leírásban nincs dokumentálva, hogy a Quicktitler verziószáma is egyet ugrott előre. Első ránézésre az égvilágon semmi változás nem történt (én legalábbis röpke 2 perc alatt nem találtam semmit). Egy valamire voltam igazán kíváncsi, a preview mode állíthatóságára. Végre megint jól működik és szerkesztés közben is élesen látni a feliratokat, nem kell folyamatosan nyomkodni a frissítést. Nálam már ez megérdemli a verziószámugrást. :)
 2. Kicsit belepiszkáltak a Burn to disc funkcióba is. Logikusabb lett, mindjárt az első (Basic) fülön be lehet állítani a lemez formátumát (DVD/Blu-ray) a kódolás formátumát (mpeg2/H.264) továbbá, hogy kérünk-e menüt a lemezre (igen/nem). Újdonság még ebben a programészben, hogy a 3D lehetőségek itt is megjelennek, már ahol van mit 3D-síteni.
 3. A hivatalos tájékoztató szerint az Edius 6.5 mellé jelenleg nem jár semmilyen harmadik féltől származó program. Gyanítom, arra gondoltak, hogy a többség úgyis upgrade verziót vásárol jelenleg, nekik meg már telepítve vannak a külső gyártók csodaszoftverei. Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy még nem készültek el az Edius 6.5-tel is használható frissítésekkel, mivel a régiek meg nem működnek. Ezekre egy kicsit várni kell.
 4. Kisebb-nagyobb módosításokat találhatunk még az Edius 6.5-ben, főleg ha átolvassuk a használati utasítás 'New Functions' menüpontját. Itt írják például, hogy már az idővonalról is meghívhatók a klipeken elhelyezett transition beállításai. Ráadásul új keyframe lehetőség nyílik a 2D-s átmeneteknél. (Például a dissolve is szénné paraméterezhető most már). Most is igaz tehát a régi mondás, 'ott van a manuálban, el kellene olvasni'.. :)
 5. Apró(?) meglepetés a leírásból, hogy hamarosan 4 különböző Edius verzió lesz elérhető. Nevezetesen Elite, Pro, Neo és Express (!!!). Ezek szerint gondoltak azokra is, akiknek még a Neo funkcionalitása is sok volt, így az alacsonyabb árfekvésű szoftvereket részesítik előnyben.
 6. Már a demóval is feltelepül a GV License Manager. Ennek áttanulmányozása után kiderül, hogy az Edius 6.5-höz már/ismét nem kapunk hardverkulcsot. Én személy szerint ettől sem megyek a Dunának bánatomban, de ahogy nézem sikerült igazi japánosra venni az aktiválás menetét. Lesznek itt véletlenül deaktivált Ediusok tonnaszámra, már látom előre... :) A lényeg, hogy mostantól nem fog fityegni kötelező jelleggel egyetlen usb sem a gép oldalán. Van ennek előnye hátránya, mindenki választhat kedvére, melyiknek örül jobban.
 7. A Grass Valley csatlakozott a Microsofthoz, mostanól ők sem támogatják a Windows XP-t. De még a Vistát sem. Az Edius 6.5 csak a Windows7 32 és 64 bites verzióin működik. Ez van.
 8. Az eddigi 'hagyományoktól' eltérően az Edius 6.5 fizetős lesz, hiába maradunk verziószámon belül. Az árakról egyelőre még nincsenek adatok.

 

Minimális rendszerkövetelmények:

 • Bármilyen Intel Core2 vagy Core i3-5-7 processzor

 • 6 Gbyte üres hely a rendszerlemezen a telepítéshez

 • legalább 1024x768-as felbontású grafikuskártya, legalább Direct3D 9.0c és legalább PixelShader Model 3.0

 • 1 GByte RAM

 • Hangkártya WDM driver támogatással

 • DVD-olvasó a telepítéshez

 • Internet kapcsolat az aktíváláshoz

Támogatott Grass Valley hardverek:

 • STORM? 3G/STORM 3G Elite

 • HDSTORM?/STORM Mobile

 • HDSPARK?/HDSPARK Pro

 • EDIUS NX/SP

 

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető egy látványos és gyakorlatias angol nyelvű videó az Edius 6.5 újdonságairól: Edius 6.5 újdonságok

Login to post comments