Ediusoktatás.hu

2012. március 28. szerda, 22:57

HDV illesztési hiba

Írta:  Szücs János

Nemrég kaptam egy kérdést, miszerint a  Sony HVR-S270 típusú kamerával rögzített HDV fájlok helytelenül jelennek meg az Ediusban. Nevezetes a kamera (vagy a kártyaíró?) által darabolt fájlok nem illeszthetők egymás mellé.

Én magam is találkoztam már ezzel a hibával akkor, ha olyan eszköz rögzítette a HDV adatfolyamot, amely a FAT32 fájlrendszer méretkorlátja miatt a 9 percnél hosszabb videókat több darabra szeletelte.

A fenti példában manuális beállítás miatt 20 percenként a kártyaíró új fájlt kezdett, és az Edius a fájlhatárnál nem tudta illeszteni a tartalmat, a kép "döccent". Ez a abból adódik, hogy a fájlok darabolása nem GOP-határon történik (a HDV gyakorlatilag egy mpeg2 adatfolyam), és az Edius nem tudja, hogy egyik fájlban elkezdett GOP a másikban folytatódik. Tudhatná, de nem tudja. Ha jól tudom... :)

Ismereteim szerint erre az Ediusban nem létezik megoldás, ezért az ilyen  fájlokat az importálás előtt össze kell fűzni. Egyes Sony kamerákhoz mellékelnek olyan szoftvert, ami a kártyamásolás pillanatában elvégzi ezt a folyamatot. Ez a legegyszerűbb megoldás. Telepíteni kell a szoftvert és ezzel kell átmásolni a merevlemezre a videofájlokat.

Ha ilyen szoftver nem áll rendelkezésre, akkor Windows-ban parancssorból meg lehet oldani ezt a feladatot a copy parancs alkalmazásával. Igaz, ehhez dupla annyi lemezterületre van szükség.

1 hozzászólás

  • * Szücs János 2012. július 01. vasárnap, 17:16 beküldte: Szücs János

    Bobál Zoltán kolléga megtalálta a felhasználóbarát megoldást a problémára:

    TSSplitter v1.2

    Köszönöm.

Login to post comments